Figyelem!Jelentkezz a BKSE SportegyesülethezRészletek
Fő hírek Kézilabda

Kézilabda – 2022/23 szezon edzői beszámolója

  • július 10, 2023
  • 18 perc elolvasni
Kézilabda – 2022/23 szezon edzői beszámolója

Kézilabda edzőink értékelték a 2022/23-as szezont.

LU8-9

Szeptemberben kezdtük a közös munkát, mely mind a lányoknak, mind nekem egy újdonság volt. Nekik eddig női edzőjük volt, én meg nem dolgoztam még ilyen kicsikkel. Nagyon lelkesen vágtunk bele a közös munkába az akkor még csak körülbelül 10 fővel. Az edzések szinte kivétel nélkül jó hangulatban teltek, és a lányok hétről hétre fejlődtek, játékosok létszáma egyre csak gyarapodott annak ellenére, hogy volt, aki más sportágat választott. Néhány edzőmérkőzést játszottunk az ősz folyamán, amelyek felemásra sikerültek. Tavasszal volt 3-3 fordulója az U8-as és U9-es csapatnak is, sajnos az U8-as csapat létszáma az első két fordulóban nem volt elegendő ezért ott nem tudtuk megméretni magunkat. Az utolsó fordulóra viszont mindenki a csapat rendelkezésére állt és a lányok beigazolták, hogy fel tudják vinni a pályára a tanultakat és csapatként küzdenek. Az U9-es csapat minden fordulóban tudott újat mutatni és remek mérkőzéseket játszottak. Véleményem szerint nagyon sokat fejlődtek a játékosok, mind egyénileg, mind csapatként!

Harta Zsolt

FU8-9

A 2021-22-es szezonban kisiskolásként kézilabdázni tanuló kisfiúkból és az ugyanakkor már ovis kézire járó 2022-23-ban általános iskolai tanulmányaikat megkezdő gyerekekből álló kis csapat kezdte meg előző év őszén az alapozást Gyálon a legkisebb fiúcsapatban.

Nagy szorgalommal, elszántsággal, motiváltan vágtunk a munkába a kicsikkel. Viszonylag magas részvétel mellett zajlottak az edzések, bár elmondható, hogy a heti egy alkalommal a Zrínyi iskola tornatermébe meghirdetett időpontok látogatottsága elmaradt a másik két napi edzés-látogatottságtól. Ez több szempontból hátrányt és szomorúságot jelentett: egyrészt ez az egyetlen edzésalkalom volt a hét folyamán, amikor egész pályás tevékenységeket tudtunk a gyerekekkel végezni, másrészt a rendszeres edzéslátogatás kihat a munkamorál javítására is. Természetesen előfordulhat betegség, nem várt hirtelen történő egyéb esemény, ami megakadályozza az edzésen való részvételt. Én most mégis a hétfői, Zrínyi iskolában zajló edzések aránytalanul alacsony látogatottságának okaként rovom fel, hogy talán túl kényelmesek a gyerekek szülei a viszonylag távoli edzéshelyszín miatt. Az is szerepelhet okként, hogy a viszonylag fiatal csapat este 18.45-kor végzett aznap az edzéssel. Akár a két körülmény együtt is hathatott a felhozott tény okaként.

Viszonylag magas létszámmal kezdtük ősszel a munkát. Ez a szám folyamatosan duzzadt. Egyrészt új érdeklődő sportolók érkezésével, másrészt a kiválóan működő ovis kézilabdafoglalkozások népszerű volta miatt. Szerencsére az azokon a foglalkozásokon edző pedagógusok jó szemmel szűrik ki a már testileg és mentálisan is érett apróságokat, és irányítják őket a rendszeres edzésekre.

Nagyon jó munkakapcsolatban vagyunk az edzőkollegákkal. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a felkerülő gyerekek fejlődésével kapcsolatban, de a közös edzések is megteszik a kis sportolókra az inspiráló hatást. Így a nagyok edzésmunkája kiválóan hat a fejlődő kisebbekre, ugyanakkor az azonos korosztályban dolgozó különböző nemű gyerekek sem idegenkednek egymással játszani. Ez mindenképpen segíti a csapategységet, az identitás-tudat alakítását, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Tekintettel arra, hogy az u8-9-es korosztály évek óta csak tavasszal kezdi a bajnokságot és a környező települések csapatainak edzőivel hosszú idők óta remek munkakapcsolatban állunk. így büszkén állíthatjuk, hogy az őszi szezontól kezdve folyamatosan zajló edzőmérkőzések óriási hatást gyakoroltak gyermekeink kézilabda-tudására, fejlődésére.

Maglód, Gyömrő. PLER, Kispest csapataival rendszeresen találkoztunk hol idegenben, hol hazai rendezésű edzőmeccseken. Ezt a folyamatot kívánom a továbbiakban is gyakorolni, mint jól bevált módszert.

Ezek a körülmények tették lehetővé, hogy gyakorlatilag pontveszteség nélkül (ha számoltuk volna a gólokat meccseken) játszották le u8-as és u9-es csapataink a tavaszi hivatalos fordulókat.

Nagy szerencsére a gyerekek és szüleik a hivatalos találkozókon, de az edzőmérkőzéseken is óriási lelkesedéssel vettek részt. Itt jegyzem meg, hogy ebben a rendszerben milyen rossz felfogás úgy mérkőzéseket kiírni, hogy egy játékos, aki érintett mindkét korosztályban, gyakorlatilag egész nap úton van egy-egy mérkőzésnapon. Tekintettel azokra a fordulókra, amelyek nem otthoni rendezésűek, játszik az adott gyermek délelőtt 2 mérkőzést, majd pár óra szünet után még ugyanennyit. Emberi számítás szerint útnak indul egy 10 órai kezdetű mérkőzésre reggel fél 9-kor, lejátszik két meccset, jó esetben nem egymás után, hanem egy kis szünettel. Majd délután még egyet, majd még egyet. Ez testvérek között is legkevesebb 5 óra a pálya környékén, de lehet jóval több is. Majd hazautazás… ami azt jelenti, hogy aznap kb délután 4-5 a leghamarabbi érkezést jelenti otthonába. Lássuk be, 8-9 évesen nem a legemberibb megoldás.

Büszkén mondhatjuk, nagyon kicsi lemorzsolódással dolgoztunk az év folyamán.

Kiemelkedően sokat fejlődő játékosok: Vaiser Bence, Pápai Márk, Domonkos Máté, Biró Balázs, Egry Botond, Gáspár Levente, Marton Koppány

Nagy örömmel jelzem, hogy három, még óvodás korú játékosunk nagyon ígéretes munkát végez a pályán: Lecsuk Máté a kapuban, Zelenák Dávid és Vaiser Bálint pedig mezőnyben.

Nagy lelkesedéssel várom az új szezont, az új kihívásokat:

Kamperné Tényi Zsuzsanna

LU10-11

A 2022-2023-as szezonban lányaink nagyon kitartóan és sokat edzettek. Büszke vagyok arra a kitartó munkára, melyet az elmúlt szezon során tanúsítottak. Öröm látni, hogy edzésről-edzésre mennyi boldog arc érkezik a sportcsarnokba. Az elvégzett edzésmunka meghozta a gyümölcsét. Rengeteg sikerélménnyel gyarapodtak a lányok. Köszönhetően annak is, hogy nem csak sokat, de fegyelmezetten is edzettek. Mind egyénileg, mind csapatban számottevő fejlődésen mentek keresztül.

Számomra az is elengedhetetlen, hogy a szakmai fejlődés mellett a csapatkohézió is erősödjön. A kézilabdássá válás egyik alappillére, hogy alázatosak vagyunk mind a munka, mind pedig társaink, ellenfeleink iránt.

Azonban az út elején járunk még. A továbblépés érdekében még keményebben fogunk edzeni! A következő szezonban hasonló hozzáállásra számítok.

Célom, hogy magasabb korosztályban is megmérettessük magunkat. Ezen a területen nem feltétlenül a győzelem, hanem a nagyobbaktól való tanulás lesz a fő motiváció.

Köszönettel tartozom a kiváló szülői gárdának is, akik támogatják a gyermeküket és ezáltal az egyesületünk munkáját is.

Hajrá Gyál!

Kamper Lilla

FU10-11

A szezon kezdetén érkeztem az egyesülethez és akkor vettem át az FU10/11-es csapatot. A felkészülés alatt a kisebbekkel közösen edzettünk, majd októbertől már csak heti 1x készültünk közösen a szezonban. Az U11-es csapattal már októberben elkezdődtek a küzdelmek a bajnokságban, az U10-es csapattal később, novemberben indultak a mérkőzések.

A szezon eleje inkább az ismerkedésről szólt, valamint az alapokkal foglalkoztunk, később már a támadás es a védekezés volt hangsúlyosabb. Sokat gyakoroltuk a cselezéseket, valamint a csapatjáték is előtérbe került minden héten. A szezonban a meccseken mutatott játékunk hatalmas változásokon ment át, hétről hétre egyre többet küzdöttünk együtt, egymásért.

Nagyon élveztem a szezont, mindenki maximálisan odatette magát, a lelkesedés a szezon végére sem csökkent. Meggyőződésem, hogy ebben a szezonban mindent, amit elterveztünk tökéletesen végrehajtottuk és mindenki rengeteget fejlődött.

A kisebbekkel végül a szezont veretlenül zártuk, egyik meccsen sem volt kérdéses, hogy megnyerjük. A nagyobbakkal is minden hétvégén amikor meccsünk volt legalább 1 nyertes mérkőzéssel zártuk a napot, de többször előfordult, hogy mindkét meccsünkön mi bizonyultunk jobbnak. Mindkét csapatra mérhetetlenül büszke vagyok. Nagyon várom a következő szezont, hogy hasonló sikerekben és legalább ennyi jó pillanatban legyen részünk!

Marosi Nóra

LU12-13 2022-2023. év értékelése

LU13 csapat értékelése

A gyermekbajnokság korosztályos mérkőzéseinek összegzése: 20 mérkőzés 7 győzelem 1 döntetlen 12 vereség 320 lőtt gól 370 kapott gól 15 szerzett pont 37,5%

A korcsoportban hivatalos tabella nincs, megközelítőleg a mezőny második felének első részében végeztünk.

A tárgyévben a mérkőzéseken az őszi és tavaszi fordulókban is sok sérülés és betegség miatt nem a teljes csapattal tudtunk versenyezni, ennek következtében néhány nagyobb gólkülönbségű vereséget szenvedtünk az élmezőny négy csapatától. Amikor a meghatározó játékosaink együtt játszottak, akkor a nálunk összetételben jobb képességű ellenfeleinket szoros csatára kényszerítettük vagy győzelmet is elértünk velük szemben. A mérkőzéseken jellemzően futó gyorsaságban felvettük a versenyt, játékosaink alkati-magasságbeli hátrányát különösen a védekezésben nem tudtuk kiegyenlíteni. Technikailag és támadásban fejlődött a csapat, de van még mit pótolni, hogy utolérjük az élmezőnyt.

Egyénileg a 2010. évben születettek korosztályában kiemelkedő teljesítményt nyújtott> Batki Bora és Puskás Virág.

LU12 csapat értékelése

A gyermekbajnokság korosztályos mérkőzéseinek összegzése: 18 mérkőzés 12 győzelem 0 döntetlen 6 vereség 310 lőtt gól 288 kapott gól 24 szerzett pont 66,6%

A korcsoportban hivatalos tabella itt sincs, nem hivatalos számításom alapján mezőny negyedik helyén végeztünk.

A tárgyévben a mérkőzéseken az őszi és tavaszi fordulókban kiegyensúlyozott teljesítményt ért el a csapat. Kiemelendő, hogy az őszi mérkőzésen elszenvedett vereség után az élmezőny egyik csapatát (MOLYRA Budaörs Handball) tavasszal le tudtuk győzni. A védekezésünk nagyot sokat lépett előre az ütközések hatékonyságában és a lábmunkában. A támadásainkban a labdafelvitel gyorsasága az élmezőnyt eléri, a felállt védelem elleni játékban javulni szükséges, különösen az előkészítő munkában, befejező lövések erejében, pontosságában, szélen alkalmazandó technikai tudásban (cselezés, lövésfajták ismerete és alkalmazása terén).

2023. 06. 03. napján a LU12 csapat a Szigetszentmiklóson rendezett négyes tornán 1. helyezés ért el és a legeredményesebb játékos címet Fekete Anna kapta.

Egyénileg a 2011-12. évben születettek korosztályában kiemelkedő teljesítményt nyújtott> Fekete Anna, Vörös Jázmin, Faragó Amira és sérüléséig Kelemen Bernadett.

A LU12 és LU13 korosztályok együtt edzettek a 2022-2023. év folyamán. Az edzések száma kiemelendő (első félévben 73, második félévben 82, összesen 155, átlagban havi 14 edzés). Az edzéseken való rendszeres jelenlét a csapat tagjainak jelentős részében átlagban 75%-ot eléri, 6-7 játékos több hónapban 100%-ot és 90%-ot volt jelen, melyet minden hónapban nyilvánosan ismertem el a csapat előtt. A továbbiakban legfontosabb feladat az új évadra felkészülésen a lányoknak az anaerob edzésmunkával a fizikai állóképességének, valamint gyorsaságának javítása, majd szinten tartása, a versenyidőszak előtt és alatt az egyéni technikai, csapat taktikai tudásának fejlesztése mellett a kapushiány megoldása, mert jelenleg a 2010-es és 2011-es születésűek között összesen ketten vannak, így betegség, sérülés vagy tanulás miatti edzéshiányzásnál nem hatékony a kapus nélküli edzésmunka. Külön szeretném kiemelni, hogy a sportolói hozzáállásban nagyot léptünk előre és a csapategység, továbbá egymás segítése, bíztatása, edzéseken a figyelem, összpontosítottság, a lányok közötti emberi összhang fejlődése is jó irányban halad előre.

Hajrá Gyál!

Czirjék János Attila

LU12-13 csapat tagjai: Batki Bora, Horváth Lilla, Puskás Virág, Mogyorósi Maja, Király Zsófi, Szűcs Hanna, Kőhalmi Nóra, Román Viktória /2010. születésűek/.

Vörös Jázmin, Fekete Anna, Kelemen Bernadett, Garai Fruzsina, Rácz Boglárka, Tircsi Janka, Papp Lotti, Sápi Lídia, Varga Lilian, Szentesi Zoé, Csernák Vivien, Hampó-Horváth Hanna, Foltán Míra /2011. születésűek/.

Faragó Amira, Szabó Hanga, Pápai Bianka, Jicman Rebeka, Hoffer Nóra, Markovics Laura, Hriczu Luca, Kiss Ramóna /2012. születésűek/.

FU12-13

A csapat kerete a bajnokság elején:

 2010-es 3 fő, 2011-es 7 fő és 2012-es 2 fő

A bajnokság végén:

 2010-es 7 fő, 2011-es 9 fő és 2012-es 4 fő

A FU 13-as csapatom eredménye az őszi fordulók után:

8 mérk.               1 gy.      0 d.       7 ver.     105:199  /-94

Tavaszi mérkőzések után:

12 mérk.            8 gy.      1 d.       3 ver.     257:192  /+65

A FU 12-as csapatom eredménye az őszi fordulók után:

8 mérk.               4 gy.      0 d.       4 ver.     139:154  /-15

Tavaszi mérkőzések után:

12 mérk.            9 gy.      2 d.       1 ver     240:183  /+57   

Az edzéslátógatást 2022.október 10-től vezetem rendszeresen. (addig az edzésre járás kedv kérdése volt!)  Összesen 118 edzésem volt, október 10-től 95.

A legtöbb edzésen a következők vettek részt:

Verók Dominik 88, Zelenák Dániel 86, Talapa Levente 83, Zsiga Zoltán és Zagyva Olivér 82, 

Illés Zalán 77, Karácsony Árpád 72

Az őszi munkánk értékelésekor sikernek könyveltem el, hogy a játékosok egyre rendszeresebben és fegyelmezettebben vettek részt az edzéseken. Ez a második félévben is jellemző maradt, kiegészülve tudatossággal. A mérkőzéseken is látványosan sokat fejlődtek.

A jövőt tekintve, bizakodom, hogy augusztusban a tavalyhoz képest jobban kezdhetjük a felkészülést a bajnokságokra.

Juhász Béla

FU14-15

A 2008/09-es fiú csapat 22/23-as éve kicsit nehezen indult, a sok távozó játékos miatt (3 meghatározó játékosunk igazolt el különböző akadèmiákra). A fiúk az elején nagyon félve kézilabdáztak, nem hittek magukban. A sok munka mellett a legfőbb feladatunk a magabiztosság kialakítása, a mentális felkészítés volt.  Az első hónap után kezdtek el a fiúk hinni magukban és tudásuknak megfelelően kézilabdáztak. Nagyon sokat fejlődtek ebben az évben egyénileg és csapat szinten is. 

Büszke vagyok a fiúkra, nagyon lelkesen, mindent félretéve, alázatosan jártak az edzésekre és mindent megtettek a saját és a csapatunk sikeréért.  A következő szezonban még több munka kell tőlük.

Tomoriné Kamper Olivia

LU14-17

Tavaly júliusban kezdtük meg a közös munkát az 1 hetes edzőtáborban, ami nagyon jót tett a csapatnak, meggyorsította a lányok összeszokását, 5 új játékos érkezett, a hozzám való alkalmazkodást, mivel én is idén érkeztem a klubhoz, hamarabb megismertük egymást, ami hasznos volt. A Csapat nagy része 2 bajnokságban szerepelt, számukra nagyon megterhelő volt ez az év, rengeteg meccsünk volt, de év elején még nem tűztem ki célt nekik, csak magamban, év közepén pedig már nekik is meghatároztam a célokat, amiket teljesítettek is. Úgy gondolom mindenki fejlődött ebben az évben, többen sokat, páran kevesebbet, és év végére már csapatként is szép dolgokat láttunk a pályán tőlük. Pár játékosnak “új” posztot gondoltam ki, ők abszolút beváltották a hozzájuk fűzött reményeimet. Egyénileg mindenkit értékeltem az évzárónkon és elmondtam, kitől mit várok el a következő szezonban. Idén az egyéni fejlesztéseken volt nagyobb hangsúly, jövőre pedig emellé már a csapatrészek, a csapat komplett játékának összehangolódására is rátérünk.

Brigovácz Nikolett

FU serdülő, ifi, felnőtt

Nagyon nehéz, hosszú, de hasznos szezonon vagyunk túl. Fiatal játékosaink hatalmas terhelést kaptak, hiszen több bajnokságban is helyt kellett állnunk. Elégedett vagyok a játékosok egyéni fejlődési ütemével, viszont csapatszinten nehéz volt előrelépésről beszélni.

Ennek sajnos az az oka, hogy év közben bizonyos okokra hivatkozva több játékosunk elhagyott minket, így folyamatosan új szakmai kihívások értek bennünket.

Úgy érzem, hogy ezeket jól reagáltuk le, és a csapatunk igazi CSAPAT LETT.

Köszönet Vezetőinknek, Játékosainknak, Az Ő Szüleiknek, hogy ezt a szezont így végig tudtuk játszani, és jövőre még több egyéni és csapatsikerről tudunk majd beszélni.

Adorján Gábor